Number of the records: 1  

Rozšíření a znalosti o účincích zvolených suplementů ve sportu u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně

  1. Title statementRozšíření a znalosti o účincích zvolených suplementů ve sportu u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně / Daniel Suchý
    Personal name Suchý, Daniel, (dissertant)
    Phys.des.70 listů : grafy
    NoteVedoucí práce Ladislav Pyšný. Oponent Marcel Žák
    AbstractBakalářská práce je zaměřena na obecné zásady sportovní výživy a na možnosti využití suplementů za účelem dosažení lepších sportovních výsledků nebo udržení zdraví. Cílem závěrečné práce je poté přispět ke zlepšení znalostí o rozšíření a znalostech o vlivu vybraných suplementů používaných ve sportu u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě J. E. Purkyně. Teoretická část práce se věnuje především jednotlivým složkám stravy, jejich efektivnímu rozložení a vhodném načasování užití před, během i po výkonu. Následující sekce dále představuje vybrané doplňky stravy, jenž se jeví ve sportu jako nejvíce využívané. Tyto suplementy jsou blíže charakterizovány a je vysvětlena jejich funkce, dávkování a složení, přičemž jsou také objasněny jejich účinky na lidské tělo. Výzkumná část práce si ukládá za cíl zjistit úroveň znalostí v oblasti suplementace u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě J. E. Purkyně, a také zjistit rozšíření suplementů mezi těmito studenty. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že informovanost těchto studentů je z hlediska znalostí o správném užívání doplňků stravy poměrně nízká, avšak při srovnání se společností je nadprůměrná.
    The bachelor's thesis is focused on the general principles of sports nutrition and the possibility of using food supplements in order to achieve better sport performance or maintain good health. The aim of this work is to contribute to the improvement of knowledge about the spread of supplements among the students and also contribute to the knowledge about the effects of selected supplements used in sport for students of physical education and sport at the J. E. Purkyně University. The theoretical part of the work deals mainly with the individual components of the diet, their effective ratios and appropriate timing before, during and after exercise. The theoretical section also presents selected food supplements that appear to be the most used in sports. These supplements are then described in detail and their function, dosage, composition and their effects on the human body are also explained and clarified. The research part of the thesis aims to determine the level of knowledge in the field of supplementation in students of physical education and sports at the University of J. E. Purkyně, and also to determine the spread of these supplements among the students. The results of this questionnaire survey show that the awareness of these students is relatively low in the terms of knowledge of food supplements, but in comparison with society it is above average.
    Another responsib. Pyšný, Ladislav, 1959- (thesis advisor)
    Žák, Marcel, 1954- (opponent)
    Another responsib. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra tělesné výchovy (degree grantor)
    Subj. Headings Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra tělesné výchovy
    Subj. Headings sportovní výživa * vysokoškolští studenti * vysokoškolské studentky
    Subj. Headings suplementy * znalosti studentů * vedlejší účinky * vitamíny * protein * supplements * sports nutrition * students' knowledge * side effects * vitamins
    Form, Genre bakalářské práce
    Conspect613 - Hygiena. Lidské zdraví
    UDC613.2:796 * 378.011.3-052 * 378.011.3-055.2 * (043)378.22
    CountryČesko
    Languagečeština
    URLhttps://portal.ujep.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=00187536
    Document kindDiploma theses
    Call numberBarcodeSublocationVolný výběrInfo
    DA 133973300713397sklad CIn-Library Use Only

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.