Number of the records: 1  

Zkoumání mechanických vlastností slitiny AlSi12CuNiMg0,5Mn0,3 pro výrobu kovových forem

  1. DA 8893
    Hejhal, Jan, 1992-
    Zkoumání mechanických vlastností slitiny AlSi12CuNiMg0,5Mn0,3 pro výrobu kovových forem / Jan Hejhal. -- 2017. -- 46 listů : barevné ilustrace, grafy + 1 CD. -- Vedoucí práce Lenka Michnová. -- Abstract: Cílem bakalářské práce je určení mechanických vlastností slitiny AlSi12CuNiMg0,5Mn0,3 pro výrobu kovových forem, které jsou tvořeny několika segmenty. Tyto formy slouží pro výrobu pneumatik automobilů. Pneumatiky jsou vyráběny za teploty od 150 °C do 180 °C. U slitin hliníku vlivem teplot nad 100 °C dochází k degradaci mechanických vlastností. Slitiny AlSi12CuNiMg0,5Mn0,3 vyrábí firma Moldcast, s.r.o. Hulín a následně z ní nízkotlakým litím odlévá jednotlivé segmenty kovové formy. Segmenty jsou následně tepelně zpracovány vytvrzováním. V této bakalářské práci byly určeny pevnost v tahu Rm, mez kluzu Re a tažnost A. Následně byla zkoumána mikrotvrdost tuhého roztoku ve struktuře podle platné normy a byla hodnocena tvrdost slitiny podle Brinella.. -- Abstract: The goal of this thesis determination of mechanical properties of alluminium alloy AlSi12CuNiMg0,5Mn0,3 for metal moulds manufacturing, Rm tensile strength determination, Re yield strength, A ductiliy, micro-hardness od solit solution in structure and Brinell hardness test of the alloy determination. Trade name od AlSi12CuNiMg0,5Mn0,3 is silumin.
    Michnová, Lenka. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra technologií a materiálového inženýrství
    slitiny hliníku. zkoušení mechanických vlastností materiálů. zkouška tahem. zkouška mikrotvrdosti podle Vickerse. zkouška tvrdosti podle Brinella. vytvrzování. tensile test. Vickers micro-hardness test. Brinell hardness test. mechanical properties of aluminium alloy. heat treatment of allumnium alloy. bakalářské práce
    669.715. 620.17. (043)378.22

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.