Number of the records: 1  

Životaschopnost mikroorganismů enkapsulovaných v křemičitých matricích

  1. Z-DP 1834
    Hrnčířová, Jana, 1987-
    Životaschopnost mikroorganismů enkapsulovaných v křemičitých matricích [rukopis] / Jana Hrnčířová. -- 2011. -- 53 l. : grafy, tabulky. -- Ved. práce Josef Trögl. -- Abstract: Imobilizace živých mikroorganismů do anorganických matric patří k novějším imobilizačním postupům s biotechnologickým potenciálem. Tato práce byla zaměřena na dlouhodobou životaschopnost a kultivační stanovení bakterií imobilizovaných do matrice z předpolymerizovaného tetramethoxysilanu. Variabilita kultivačního stanovení dosáhla až ?50%. Imobilizace Escherichia coli do řídkého gelu vedla k zanedbatelnému úbytku mikroorganismů, naopak imobilizací do hustého gelu došlo k poklesu životaschopné populace až o 99%. V masivní vrstvě gelu přežily bakterie E. coli nejméně 60 dní, po 150 dnech nicméně nebyla detekovaná životaschopná populace.. -- Abstract: Immobilization of living microorganisms into inorganic matrices belongs to newer immobilization methods with biotechnological potential. Presented work was focused on the long-term viability and colony-forming-units (CFU) determination of bacteria immobilized into silica matrix from prepolymerized tetramethoxysilane. CFU determination was variable up to ?50%. Immobilization of Escherichia coli into low-density gel resulted in negligible decrease of cultivable bacteria while the use of denser gel resulted in 99% decrease of determined CFU. In the bulk thick gel E. coli was viable at least after 60 days after immobilization, nevertheless after 150 days no cultivable population was detected.
    Trögl, Josef, 1978-. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra technických věd
    biochemie. mikroorganismy. laboratorní pokusy. imobilizace. enkapsulace. sol-gel. křemičitá matrice. immobilization. encapsulation. sol-gel. silica matrix. biodoped ceramic. bakalářské práce
    577.1. 001.891.53. 578/579. 60. (043)378.22

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.