Number of the records: 1  

Výživové zvyklosti a výživové preference dětí etnických Romů mladšího školního věku

  1. Title statementVýživové zvyklosti a výživové preference dětí etnických Romů mladšího školního věku [rukopis] / Kateřina Hladká
    Personal name Hladká, Kateřina, (dissertant)
    Issue data2010
    Phys.des.130 l. : [19] l. příl. : il. + 1 CD-ROM
    NoteVed. práce Dagmar Kubátová
    AbstractDiplomová práce s názvem Výživové zvyklosti a výživové preference dětí etnických Romů mladšího školního věku se zabývá problematikou výživy (i pitného režimu) v rodinách dětí romského etnika a jejich srovnáním s výživovými zvyklostmi a potravinovými preferencemi dětí většinové populace. Na základě dotazníkového šetření u dětí romského etnika i dětí většinové populace bylo prokázáno, že je potřeba zvýšit zdravotnickou osvětu na školách v oblasti zdravé výživy u obou skupin. Metodika práce vychází ze studie potravinových preferencí romských dětí Ústavu preventivního lékařství LF MU a I. dětské interní a onkologické kliniky FDN J. G. Mendela v Brně, která probíhala v oblastech jižní, severní Moravy, Brna, Prahy a severních Čech v období září až října 1997. Zjištěné výsledky jsou porovnávány s výsledky této studie a s dřívějšími pracemi dalších autorů zabývajících se touto tématikou, které vznikly na základě výzkumů v Ústeckém kraji v období let 1998-2002. V závěru jsou formulována doporučení pro pedagogickou praxi.
    The dissertation called Nutrition Habits and Nutrition Preferences of Ethnic Roman Children at a Primary School deals with problems of nutrition (and drinking regime) in a family of children of Roman ethnic group and their comparison with nutrition habits and food preferences of children from the majority population. There was proven on the basis of a questionnaire survey that both groups of children need to be more educated and informed about health eating habits. The methodology used in this work draws on the study of Roman children food preferences which was carried out at the Institute of Preventive Medicine, the Faculty of Medicine, Masaryk University and 1st Child's Internal and Oncology Clinic FDN JG Mendel in Brno. This research was taking place in the areas of Southern and Northern Moravia, Brno, Prague and Northern Bohemia from September to October 1997. The outcomes of the work are compared with the outcomes of the above-mentioned study and with previous works of other authors interested in this problem carrying out the research in the Ústecký Region in the years 1998-2002. The conclusion of the dissertation contains recommendations for pedagogic practice.
    Another responsib. Kubátová, Dagmar, 1943- (thesis advisor)
    Another responsib. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra primárního vzdělávání (degree grantor)
    Subj. Headings stravování * romské děti * pitný režim * hygiena výživy
    Subj. Headings romské děti * stravovací zvyklosti * potravinové preference * potravinové skupiny * jednotkové porce * pitný režim * Roman children * eating habits * food preferences * food groups * serving equivalents * drinking regime
    Form, Genre diplomové práce
    Conspect613 - Hygiena. Lidské zdraví
    UDC613.3 * (=214.58)-053.2 * 613.2 * (043)378.2
    CountryČesko
    Languagečeština
    URLhttps://portal.ujep.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=00107993
    Document kindDiploma theses
    Call numberBarcodeSublocationVolný výběrInfo
    P-DP 171573149957157sklad CIn-Library Use Only

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.