Number of the records: 1  

Výživa jako součást ošetřovatelské péče

  1. DA 7068
    Mandíková, Nikola, 1993-
    Výživa jako součást ošetřovatelské péče / Nikola Mandíková. -- 2016. -- 69 listů, 15 nečíslovaných listů příloh : barevné ilustrace, grafy. -- Vedoucí práce Michaela Rothová. -- Abstract: Výživa je důležitou složkou ošetřovatelské péče, a proto může ve veliké míře ovlivnit zdravotní stav pacienta a vývoj léčby jeho onemocnění. Tato bakalářská práce mapuje téma výživy spojené s podáváním stravy v nemocničním zařízení. Zjišťuje problematiku, specifika a současný stav dnešního stravování hospitalizovaných pacientů. Bakalářská práce má za úkol v teoretické části podrobně seznámit s potřebami člověka a s důsledky jejich neuspokojení. Charakterizuje význam základních složek obsažených ve výživě, popisuje možné komplikace při podávání stravy v nemocnicích a seznamuje s ošetřovatelským procesem při zajišťování výživy nemocných. Dále se práce zaměřuje na hodnocení stavu výživy v praxi, možné patologické stavy výživy, popisuje roli sestry jako edukátorky a význam nutričních terapeutů v nemocnici. V praktické části se zaměřuje na problematiku výživy v praxi. Seznamuje se stanovenými cíli, popisuje sběr a způsob vyhodnocení dat, seznamuje s výběrem respondentů. Samotné šetření, realizované na vybraných odděleních Masarykovy nemocnice, je formou dotazníkového šetření. Závěrem se tato práce zabývá porovnáním výsledků s dostupnými výzkumy a následným zavedením zjištěných výsledků do praxe. Výstupem práce je doporučení pro střední management.. -- Abstract: Nutrition is an important part of the nursing care and thus, in great deal, influences patient's health condition and development of the medical treatment. This bachelor's thesis maps the topic of nutrition connected with meals provided in hospitals. It detects problems, particularities and present state of hospital catering. In theoretical part the thesis explains human needs, and also the consequences if the needs are not fulfilled. It defines importance of the basic nutrition components describes possible complications of serving meals in hospitals and introduces the nursing process in ensuring patients nutrition. The thesis focuses on the evaluation of nutritional status, in practice, possible pathologies of nutrition, describes the role of the nurse as educationalist and the importance of nutrition therapists in the hospital. In practical part it focuses on problems with nutrition in practice. It introduces given goals, describes data collection and evaluation, acquaints with the choice of respondents. Research in application form was realized at specific departments of Masaryk's hospital. In conclusion this thesis compares its results with available research and tries to introduce them in practice. The outcome of this thesis is the recommendation for middle management.
    Rothová, Michaela. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra ošetřovatelství a porodní asistence
    ošetřovatelství. hygiena výživy. výživa člověka. edukace. kvalita výživy. nemocnice. pacient. education. quality of nutrition. hospital. nursing. patient. nutrition. bakalářské práce
    616-083. 612.39. 613.2. 616.3-008. (043)378.22

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.