Number of the records: 1  

Etymologický výklad některých názvů staročeských jídel

  1. Title statementEtymologický výklad některých názvů staročeských jídel [rukopis] / Linda Černá
    Personal name Černá, Linda, (dissertant)
    Issue data2011
    Phys.des.66 l. + 1 CD-ROM
    NoteVed. práce František Čajka
    AbstractBakalářská práce "Etymologický výklad některých názvů staročeských jídel" se zabývá etymologickou analýzou dvanácti staročeských názvů pekařských výrobků. Všímá si původu a vývoje těchto slov, popisuje stav těchto lexémů v rámci staré češtiny a srovnává jej s jejich současnými tvary, významy a použitím. Uvedeny jsou také jejich nářeční varianty a příbuzná slova v dalších jazycích.
    The bachelor thesis "Etymology of several names of Old Czech meals" deals with the etymology of twelve Old Czech names of bakery products. It focuses on the origin and development of these words, describes the state of these lexemes in terms of the Old Czech language and compares it with their current forms, meanings and usage. Their dialect forms and related words in other languages are also mentioned.
    Another responsib. Čajka, František, 1976- (thesis advisor)
    Another responsib. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra bohemistiky (degree grantor)
    Subj. Headings etymologie * pekařské výrobky * nová čeština * stará čeština * etymology * bakery products * New Czech language * Old Czech language
    Form, Genre bakalářské práce
    UDC(043)378.22
    CountryČesko
    Languagečeština
    URLhttps://portal.ujep.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=00129093
    Document kindDiploma theses
    Call numberBarcodeSublocationVolný výběrInfo
    P-DP 181713149958171sklad CIn-Library Use Only

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.