Number of the records: 1
Colonialism, the Subsequent Multiculturalisation of Britain, and Its Effect on British Cuisine
Title statement Colonialism, the Subsequent Multiculturalisation of Britain, and Its Effect on British Cuisine / Tomáš Habel Par.title Kolonialismus, následná multikulturalizace Británie a její vliv na britskou kuchyni Personal name Habel, Tomáš, (dissertant) Phys.des. 41 listů Note Vedoucí práce Martin Holland. Oponent Klára Kolinská. Název a text práce v anglickém jazyce Abstract V této práci je dokončena analýza a výzkum britské historie ve vztahu ke kulinářství. Práce se zaměřuje na historii kolonialismu a následné multikulturalizace Británie, a její významný vliv na vývoj britské kuchyně. Cílem této práce je odpovědět na otázku, zda-li byla britská kuchyně ovlivněna zahraničními mocnostmi, zejména Indií, a pokud ano, do jaké miry. První část práce se zabývá kulinářskou historií Británie a výsledky kulinářských tradic, ingrediencí a pokrmů, počínaje šestnáctým stoletím. Druhá část obsahuje moderní Británii, kde se čtenář dozví vice o současné kulinářské situaci země. Poslední část obsahuje závěr, v němž jsou shrnuty výsledky výzkumu. In this thesis, an analysis and research of British history in relation to cuisine is conducted. This thesis is focused on the history of colonialism and subsequent multiculturalisation of Britain and its significant impact on the evolution of British cuisine. The aim of this thesis is to answer the question of whether British cuisine has been influenced by foreign authorities, especially India, and if so, to what extent. The first part of the thesis deals with the culinary history of Britain and the results of culinary traditions, ingredients and dishes, starting from the sixteenth century. The second part includes contemporary Britain, where the reader learns more about the current culinary situation of the country. The last part features a conclusion, in which the results of the research are summarised. Another responsib. Holland, Martin (thesis advisor)
Kolinská, Klára (opponent)Another responsib. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra anglistiky (degree grantor) Subj. Headings multikulturalismus * kolonialismus Subj. Headings Colonialismus * Britská kuchyně * kuchyně * multikulturalizace * historie * Indie * Čína * čaj * curry * chicken tikka masala * Královna Viktorie * East India Company * Britský Ráj * Colonialism * British cuisine * cuisine * Multiculturalisation * history * India * China * curry * chicken tikka masala * Queen Victoria * East India Company * British Raj Form, Genre bakalářské práce Conspect 316.7 - Sociologie kultury. Kulturní život UDC 316.72/.75 * 325 * (043)378.22 Country Česko Language angličtina URL https://portal.ujep.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=00191746 Document kind Diploma theses Call number Barcode Sublocation Volný výběr Info DA 15035 3300715035 sklad C In-Library Use Only
Number of the records: 1