Number of the records: 1  

Životní styl mládeže a možnosti jeho pozitivního ovlivňování z hlediska zdraví

  1. DA 11512
    Toningerová, Zuzana, 1970-
    Životní styl mládeže a možnosti jeho pozitivního ovlivňování z hlediska zdraví / Zuzana Toningerová. -- 2019. -- 50 listů, 17 nečíslovaných listů příloh : barevné ilustrace, grafy. -- Oponent Jana Chrásková. -- Vedoucí práce Margaréta Šulcová. -- Abstract: Pro svou bakalářskou práci jsem si vybrala skupinu studentů střední školy, kterým jsem představila svou vizi. Chtěla jsem pozitivně ovlivnit jejich myšlení a dovést je ke změně životního stylu v oblasti stravování. Představit racionální výživu, vlákninu. Hlavním cílem mé práce bylo seznámení studentů s racionální stravou, zásadami stravování, zařadit vlákninu, jako jedno z preventivních opatření některých neinfekčních chronických nemocí a zvýšení informovanosti o příčinách těchto nemocí. Sběr dat byl proveden dotazníkem. Jako intervenční metoda byla použita metoda skupinového působení, mluveného a tištěného slova a hlavně praktická ukázka jedné vzorové snídaně, která velmi pozitivně ovlivnila myšlení studentů. Nejvíce studenty zaujala metoda přímé zkušenosti a názorného předvedení snídaně s vlákninou, pod vedením nutriční poradkyně. Hlavním výsledkem bylo osvojení nových informací, seznámení s pojmem racionální strava, zařazení vlákniny do jídelníčku studentů, změna jejich životního stylu a spolupráce se školní jídelnou.. -- Abstract: For my bachelor thesis I chose a group of high school students to whom I presented my vision. I wanted to positively influence their thinking and lead them to change of their lifestyle in the nutrition area and to introduce them a rational nutrition, a fibre. The main objective of my bachelor thesis was to acquaint students with a rational nutrition, the principles of nutrition, to include a fibre as one of the preventive measures of some noninfectious chronic diseases and raising the awareness about cause of these diseases. The data collection was done by a questionnaire. The method of group action, spoken and written word and mainly exhibition of a model breakfast was used as an intervention method. This breakfast influenced student thinking very positively. The students were mainly caught by method of a direct experience and natural demonstration of the breakfast with fibre under the guidance of a nutrition counselor. The main result was the new information adoption, the introduction of rational nutrition concept, the inclusion of a fibre to the student menu, the change of their lifestyle and the cooperation with a school canteen.
    Chrásková, Jana, 1968-. Šulcová, Margaréta, 1940-. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra ošetřovatelství a porodní asistence
    stravování. racionální výživa. zdravý životní styl. racionální strava. vláknina. zásady stravování. životní styl mládeže. eating principles. fibre. rational nutrition. youth lifestyle. bakalářské práce
    640. 613.2. 613. (043)378.22

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.