Počet záznamů: 1  

Kyselina šťavelová v houbách

  1. Údaje o názvuKyselina šťavelová v houbách / Dana Matulková
    Osobní jméno Matulková, Dana, (autor diplomové práce nebo disertace)
    Fyz.popis50 listů : barevné ilustrace
    PoznámkyOponent Lenka Němcová. Vedoucí práce Milan Gryndler
    AbstraktKyselina šťavelová je v přírodě široce rozšířenou dikarboxylovou kyselinou. Nacházíme ji také v řadě potravin zejména rostlinného původu. Významnými producenty kyseliny šťavelové jsou i houby. Kyselina šťavelová je látkou důležitou z hlediska kvality lidské výživy a z hlediska zdravotního. Je totiž významnou složkou ledvinových a močových kamenů a u osob náchylných k jejich tvorbě se doporučuje dieta s nízkým příjmem kyseliny šťavelové. Cílem práce bude zpracování literárního přehledu o výskytu kyselině šťavelové v přírodě, především v houbách a o jejím vlivu na lidský organizmus. Práce bude doplněna o experimentální stanovení obsahu kyseliny šťavelové (šťavelanů) v kyselých extraktech vybraných druhů hub, přičemž bude brán zvláštní zřetel na nejdůležitější tržně dostupné jedlé houby. Obsah kyseliny šťavelové bude stanovován s použitím šťavelové soupravy (kitu) využívající enzymatickou oxidaci kyseliny. Na základě získaných údajů bude zhodnocena závažnost výskytu kyseliny šťavelové v houbách z hlediska lidské výživy.
    Oxalic acid is a widely spread dicarboxylic acid in nature. It is also found in a number of foods, especially of plant origin. Mushrooms are also important producers of oxalic acid. Oxalic acid is a substance important in terms of human nutrition and health. It is an important component of kidney and urinary stones and a diet with a low intake of oxalic acid is recommended for people prone to their formation. The aim of this work will be to elaborate a literature review of the occurrence of oxalic acid in nature, especially in mushrooms and its influence on human organism. The work will be supplemented by an experimental determination of oxalic acid content (oxalate) in acidic extracts of selected fungi species, with particular attention to the most important edible mushrooms available in the market. The oxalic acid content will be determined using an oxalic kit using enzymatic acid oxidation. Based on the data obtained, the relevance of oxalic acid in fungi in terms of human nutrition will be evaluated.
    Dal.odpovědnost Němcová, Lenka (oponent)
    Gryndler, Milan, 1962- (vedoucí diplomové práce nebo disertace)
    Dal.odpovědnost Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra biologie (udělovatel akademické hodnosti)
    Předmět.hesla organické kyseliny * jedlé houby * výživa člověka
    Předmět.hesla kyselina šťavelová * šťavelan vápenatý * ledvinové močové kameny * urolithiáza * pečárka polní * hřib smrkový * hlíva ústřičná * ucho Jidášovo * rezavec šikmý * Lesklokorka lesklá * Oxalobacter formigenes * oxalátová dieta * Oxalic acid * calcium oxalate * kidney urinary stones * urolithiasis * Agaricus campestris * Boletus edulis * Pleurotus ostreatus * Hirneola auricula-judae. Inonotus obliquus * Ganoderma lucidum * oxalate diet
    Forma, žánr bakalářské práce
    Konspekt547 - Organická chemie
    MDT547.1-32 * 635.8 * 612.39 * 613.2 * 616.3-008 * (043)378.22
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    URLhttps://portal.ujep.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=00180369
    Druh dok.Vysokoškolské práce
    SignaturaČár.kódDislokaceVolný výběrInfo
    DA 113723300711372sklad Cpouze prezenčně

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.