Počet záznamů: 1  

Vliv gastronomie v narativní literatuře

  1. Údaje o názvuVliv gastronomie v narativní literatuře / Michaela Aulická
    Osobní jméno Aulická, Michaela, (autor diplomové práce nebo disertace)
    Fyz.popis53 listů + 1 DVD
    PoznámkyVedoucí práce Adam Krupička. Oponent Jindřich Bernt
    AbstraktBakalářská práce se zabývá gastronomií jako inspiračním zdrojem v narativní literatuře. V poetické rovině zkoumá pokrmy, nápoje a konzumaci jídla spojené zejména s jejich funkční stránkou symbolickou nebo ilustrativní. Zaměřuje se na jejich využití k líčení atmosféry či prostředí nebo jako námětu hlavního tématu. Zdrojem jí je antologie Jaroslavy Jiskrové a jí vypsané kuchařské recepty převzaté z české i světové krásné literatury a zkoumá zpracování, funkčnost, realizovatelnost nebo stylistickou stránku těchto umělecky líčených receptů. Dále se práce zaobírá osobností Magdaleny Dobromily Rettigové, která publikovala jak na poli gastronomie, tak i krásné literatury a porovnává, zda se zmíněné dvě oblasti v tvorbě této osobnosti ovlivňují.
    This bachelor's thesis deals with an influence of gastronomy as an inspiring source in narrative literature. It looks at dishes, drinks and consummation of food from the point of their symbolic or illustrative function. It focuses on their using to describe the atmosphere, place or using food as the main theme. It researches the anthology of Jaroslava Jiskrova in which she writes down the recipes selected from Czech and World literature and looks into their elaboration, functionality, feasibility or their stylistic features. This thesis also deals with the figure of Magdalena Dobromila Rettigova who published literature in the field of gastronomy and narrative literature and compares their influence each other.
    Dal.odpovědnost Krupička, Adam (vedoucí diplomové práce nebo disertace)
    Bernt, Jindřich (oponent)
    Dal.odpovědnost Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra bohemistiky (udělovatel akademické hodnosti)
    Předmět.hesla dějiny světové literatury * dějiny gastronomie
    Předmět.hesla symbolika jídla * recepty * Jaroslava Jiskrová * Magdalena Dobromila Rettigová * gastronomy in literature * symbols of food * recipes
    Forma, žánr bakalářské práce
    Konspekt821.09 - Literatura v různých jazycích (o ní)
    MDT821(100)(091) * 641/642(091) * (043)378.22
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    URLhttps://portal.ujep.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=00177595
    Druh dok.Vysokoškolské práce
    SignaturaČár.kódDislokaceVolný výběrInfo
    DA 96623300709662sklad Cpouze prezenčně

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.