Počet záznamů: 1  

Strava jako téma dietetiky ve vybraných dílech 16. století

  1. Údaje o názvuStrava jako téma dietetiky ve vybraných dílech 16. století / Jana Senešiová
    Osobní jméno Senešiová, Jana, (autor diplomové práce nebo disertace)
    Fyz.popis103 listů : ilustrace
    PoznámkyVedoucí práce David Tomíček. Oponent Filip Hrbek
    AbstraktStrava, konkrétně jídlo a pití (cibus et potus) je tradiční dietetické téma a spisy o zdravé životosprávě mu věnují ve srovnání s ostatními oblastmi (tzv. sex res non naturales) pozornost mimořádnou. Strava ale může být předmětem uvažování mnohovrstevnatým: má konkrétní vlastnosti a charakter, její konzumace ovlivňuje lidské tělo i mysl, lze ji různými způsoby kombinovat, resp. připravit, má své kulturní a geografické odlišnosti, nepochybně i dějiny. Cíl práce proto sleduje dvě důležité oblasti zacházení se stravou: diskurs lékařský i kulinářských a usiluje o vyhodnocení jejich propojenosti, resp. nepropojenosti.
    This thesis presents the theme of dietetics with focus on the alimentation how it was reflected in Czech medical literature of the 16th century. Issues of the medieval alimentation are not so frequent in Czech professional historical literature. There are mentioned three main theories of the medieval medicine - the humor theory, which was based on the idea that a human body is consisted of four fluids or humors blood, phlegm, yellow bile and black bile. The second is the theory about four qualities coldness, hotness, moistness, drieness which are presented in man's body and are connected with the humors. The third theory is called sex res non naturales, which represents six things, that can man use to influence his own health and one of them is the alimentation. The centrepiece consists of medical advices, which were written by medieval physicians about the alimentation. They studied each food from the point of it's quality, oldness, predominant humor etc. and then they deteremined suitability of the food for each man according to the individual health, age and character. Foods were studied also from the point of suitability for daytime and season, mentioned is also question of diet, thinness and thickness.
    Dal.odpovědnost Tomíček, David, 1980 leden 12.- (vedoucí diplomové práce nebo disertace)
    Hrbek, Filip (oponent)
    Dal.odpovědnost Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra historie (udělovatel akademické hodnosti)
    Předmět.hesla středověké lékařství * výživa člověka * dietetika
    Předmět.hesla humorální teorie * sex res non naturales * dějiny stravování * dějiny stolování * středověká kuchyně * koření * chléb * maso * mléčné produkty * medieval medicine * humoral theory * dietetics * history of alimentation * history of dining * medieval kitchen * medieval cooking * condiments * bread * meat * diary products
    Forma, žánr diplomové práce
    Konspekt61 - Lékařské vědy. Lékařství
    MDT61"04/14" * 612.39 * 616.3-008 * 613.2 * (043)378.2
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    URLhttps://portal.ujep.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=00170840
    Druh dok.Vysokoškolské práce
    SignaturaČár.kódDislokaceVolný výběrInfo
    DA 74773300707477sklad Cpouze prezenčně

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.