Počet záznamů: 1
Otravy z potravin způsobené mikrooganismy
Údaje o názvu Otravy z potravin způsobené mikrooganismy [rukopis] / Lucie Hostačná Osobní jméno Hostačná, Lucie, (autor diplomové práce nebo disertace) Vyd.údaje 2009 Fyz.popis 41 l. + 1 CD-ROM Poznámky Ved. práce Vlastimil Dohnal Abstrakt Bakalářská práce {\clq},Otravy z potravin způsobené mikroorganismy`` se zabývá problematikou infekční nemoci alimentárního původu, které jsou v České republice nejběžnější a představují tak pro obyvatele ČR největší riziko. Bakalářská práce rozděluje alimentární nákazy podle způsobu přenosu na antroponózy, zoonózy a alimentární intoxikace. Každá nemoc je charakterizována původcem nákazy, zdrojem nákazy, přenosem, infekční dávkou, inkubační dobou, klinickými příznaky a výskytem. U alimentárních intoxikací je ještě popsán mechanismus toxicity bakteriálních toxinů. Na závěr je uvedeno {\clq},Deset zlatých pravidel k zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin`` (podle Světové zdravotnické organizace v Ženevě), představující preventivní opatření proti nejběžnějším nemocem z potravin. Bachelor thesis {\clq},Food poisoning of microbial origin`` is engaged in the question of alimentary infection caused that are most common in the Czech Republic and thus the populations of greatest risk. Bachelor thesis divides alimentary disease according to the mode of transmission to antroponoses, zoonoses and alimentary intoxication. Each illness is characterized by the disease, the source of disease, transmission, infectious dose, incubation period, clinical symptoms and incidence. The alimentary intoxication is even described the mechanism of toxicity of bacterial toxins. Finally, it stated {\clq},Ten golden rules to ensure food safety'' (according to World Health Organization in Geneva), representing the most common preventive measure against illness from food. Dal.odpovědnost Dohnal, Vlastimil (vedoucí diplomové práce nebo disertace) Dal.odpovědnost Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra chemie (udělovatel akademické hodnosti) Předmět.hesla intoxikace * škodlivé mikroorganismy * potraviny Předmět.hesla otravy z potravin * bakterie * viry * bakteriální toxiny * antroponózy * zoonózy * alimentární intoxikace * rizikové potraviny * výskyt * prevence * Food poisoning * bacteria * viruses * bacterial toxins * antroponoses * zoonoses * alimentary intoxication * risk food-stuff * incidence * preventive Forma, žánr bakalářské práce Konspekt 613 - Hygiena. Lidské zdraví MDT 615.9 * 613.26/.29 * 579-021.473 * (043)378.22 Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština URL https://portal.ujep.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=00068453 Druh dok. Vysokoškolské práce Signatura Čár.kód Dislokace Volný výběr Info P-DP 15420 3149955420 sklad C pouze prezenčně
Počet záznamů: 1