Počet záznamů: 1  

Analýza mikrobních společenstev jeskynních sedimentů

  1. DA 5332
    Jeriová, Jana, 1987-
    Analýza mikrobních společenstev jeskynních sedimentů / Jana Jeriová. -- 2015. -- 60 stran : grafy. -- Vedoucí práce Josef Trögl. -- Abstrakt: V rámci diplomové práce byly pomocí analýzy fosfolipidových mastných kyselin (PLFA) analyzovány vzorky půd z jeskyní národního parku České Švýcarsko. Hlavním cílem bylo zjistit, jak návštěvnost v těchto lokalitách působí na mikrobní společenstva půdních jeskynních sedimentů. Koncentrace celkových PLFA byly nízké, což ukazuje na chudá mikrobní společenstva. Návštěvnost zvyšovala hodnoty ukazatelů PLFA a byla nepatrně stresujícím faktorem. Sešlap půdy významně zvyšoval obsah PLFA hub a aktinomycet. Práce ukazuje na významný vliv návštěvnosti na mikrobní společenstva sedimentů a mohla by být podkladem pro přísnější regulaci.. -- Abstrakt: Within this diploma thesis samples of sediments from caves of national park České Śvýcarsko were characterized by analysis of phospholipid fatty acids. The main goal was to find out how visitors in this area influence the soil microbial communities in soil cave sediments. Concentration of total PLFA were low which indicates poor soil communities. Attendance increased PLFA indicators and it was slight stressful factor. Compression of soil by stepping increased concetrations of fungal and actinobacterial PLFA. The work indicates on significant influence of attendance on microbial communities of sediments and could be base for stricter regulation of attendance in caves.
    Trögl, Josef, 1978-. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra technických věd
    půdní mikroorganismy. jeskynní ekosystémy. jeskyně. fosfolipidové mastné kyseliny. jeskynní sedimenty. půdní mikrobní společenstva. vliv návštěvnosti. stresové indikátory. phospholipid fatty acid. soil microbial communities. cave sediments. influence of attendance. stress indicators. diplomové práce
    631.461/.467. 574.4(24). 551.442. (043)378.2

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.