Počet záznamů: 1  

Změna stravovacích návyků u žen během těhotenství

  1. DA 3371
    Šimková, Lucie, 1991-
    Změna stravovacích návyků u žen během těhotenství [rukopis] / Lucie Šimková. -- 2014. -- 104 l., [8] l. příl. : il., grafy, tabulky. -- Ved. práce Ludmila Lamplotová. -- Abstrakt: Cíl práce: Bakalářská práce se zabývá změnou stravovacích návyků u těhotných žen. Soubor a metodika: Soubor respondentek tvořilo 999 těhotných žen nacházejících se v době výzkumu ve druhé polovině svého těhotenství. Použitým nástrojem sběru dat byl standardizovaný frekvenční výživový dotazník a dodatkové položky zkoumající postoje žen ke stravovacím zvyklostem a výběru potravin. Data byla vyhodnocena popisnou statistikou s využitím absolutních a relativních četností, hypotézy testovány na hladině významnosti 0,05 pomocí testu nezávislosti chí kvadrátu. Výsledky: V těhotenství se zvyšuje konzumace celozrnných výrobků, i když pouze minimálně. Z mléčných výrobků se výrazně navýšila konzumace jogurtů a kysaných výrobků oproti konzumaci samotného mléka. Ovoce a ovocné džusy převyšují konzumaci zeleniny, a to jak čerstvé, tak tepelně upravené. Z kategorie bílkovin nejhůře dopadly ryby, mořské plody a luštěniny. Ve stravě těhotných žen se velmi často vyskytuje konzumace sladkostí. Přesto, že 72 % žen zná potravinovou pyramidu, 50 % žen ji nerespektuje. Nebyla prokázána závislost mezi vzděláním těhotné ženy a změnou ve výživových zvyklostech. Závěr: Těhotenství je pro ženu motivací ke změně dosavadní životosprávy, a tím i výživy. Přesto byly shledány nedostatky v konzumovaných potravinách, především co se týče jejich doporučeného množství, ale i vhodnosti.. -- Abstrakt: Objective: The bachelor thesis deals with the changing eating habits of pregnant women. Design and methods: The sample included 999 pregnant women who were in their second half of pregnancyat the time of the survey. A frequency nutrition questionnaire and suplementary items surveying the women´s attitude towards eating habits and food choice were the tools used to collect data. This data was assessed by descriptive statistics using absolute and relative frequencies; hypothesis were tested on the 0,05 significance level using the chi quadrat independence test. Results: Consumption of wholemeal products increase during pregnancy, alhough just minimally; dairy products´consumption increase significantly in case of yoghurts and sour dairy products in contrast to milk consumption. Fruits and fruit juices exceed the consumption of vegetables, either fresh or heat processed. Fish, seafood and pulses came out the worst in the protein category. Consumption of sweets often appear in the diet of pregnant women. In spite of the fact that 72 % of women do know the food pyramid, 50 % of women do not respect it. A link between education of pregnant women and a change in nutritional habits was not proved. Conclusion: Pregnancy is a motivation for a women to change existing lifestyle and thus eating habits. However, imperfection in the food consumed was found, especially regarding its rocommended amount but also regarding suitability.
    Lamplotová, Ludmila. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra ošetřovatelství a porodní asistence
    těhotenství. výživa člověka. potravinová pyramida. nutrition. pregnancy. food pyramid. bakalářské práce
    612.63. 618.2/.3. 612.39. 613.2. 616.3-008. (043)378.22

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.