Počet záznamů: 1  

Yperit

  1. P-DP 15419
    Stolínová, Michaela, 1987-
    Yperit [rukopis] = Sulphur mustard / Michaela Stolínová. -- 2009. -- 37 l. : il. + 1 CD-ROM. -- Ved. práce Jan Marek. -- Abstrakt: Název mé bakalářské práce je Yperit. Obsahuje zařazení yperitů mezi bojové otravné látky, celkovou charakteristiku této skupiny látek, jednotlivé druhy yperitů a jejich základní vlastnosti, jak a kým byl yperit poprvé syntetizován, metody jeho výroby, významné použití v minulosti, fyzikálně-chemické vlastnosti HD-yperitu. Dále popisuje karcinogenní účinek a účinky na zdraví člověka, konkrétně na oči, dýchací soustavu, kůži a pohlavní orgány. Jsou zmíněny minimální riskantní hodnoty a hodnoty pro akutní expozici. Tato práce se zabývá i léčbou rakovinového bujení pomocí dusíkového yperitu a látek od něj odvozených. Poslední část je věnována detekci yperitu, ochraně před ním, odmořování a zdravotnické péči o zasažené yperitem.. -- Abstrakt: My bachelor thesis is focused on sulphur mustard. My work consist of practical usage of sulphur mustard as a poisonous substance, its characterization, difference between each type of sulphur mustard and its features, physical and chemical properties of HD - suphur mustard. Then, this work answers these questions who first synthesized it, what the technology of its production is and its significant usage in the past. It also describes cancerogenic effect and consequences on human health (eyes, skin, genitals, respiratory system). My work shows its usage within medical care against cancer with nitrogenous sulphur mustard. In conclusion, it is mentioned how to detect the sulphur mustard and how to eventually protect the persons during the affection.
    Marek, Jan. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra chemie
    chemické látky - analýza. yperit. zpuchýřující látky. výroba. účinky na člověka. léčba rakoviny. detekce. první pomoc. sulphur mustard. blister agens. production. effects on people. treatment for cancer. detection. first-aid treatment. bakalářské práce
    54-4. (043)378.22

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.