Počet záznamů: 1  

Vliv pandemie COVID-19 na hospodaření gastronomických zařízení

  1. Údaje o názvuVliv pandemie COVID-19 na hospodaření gastronomických zařízení / Michaela Bóriková
    Osobní jméno Bóriková, Michaela, (autor diplomové práce nebo disertace)
    Fyz.popis67 listů : grafy
    PoznámkyVedoucí práce Sylvie Kotíková. Oponent Tomáš Alfonso
    AbstraktV období pandemie COVID-19 řešila řada provozovatelů gastronomických zařízení existenční problémy. Z toho důvodu je třeba hledat nové cesty k udržení gastronomických podniků na trhu. Práce je zpracována na základě dosavadního stavu poznání z vědeckých studií popisujících, jak nepříznivou situaci v hospodaření řeší provozovatelé gastronomických zařízení. Cílem práce je zhodnocení dosavadního vývoje hospodaření pěti gastronomických podniků v období pandemie COVID-19, porovnání jejich aktivit během pandemie vedoucích k udržení se na trhu a vyhodnocení využití dotačních programů nabízených státem. K hodnocení podniků bylo využito sekundárních dat získaných z výkazů podnikové evidence z let 2011-2021. Podniky zaznamenaly data do připraveného souboru, který sloužil k účelům této práce. Zjištěná data byla zpracována statistickou metodou multivariační lineární regresní analýzy a časových řad. Z práce vystoupil fakt, že ne všechny dílčí náklady mají vliv na celkové výnosy. Dotační programy využily jen dva z pěti sledovaných podniků. Za období pandemie COVID-19 podniky praktikovaly různé aktivity vedoucí k jejich udržení na trhu. Závěry práce jsou přínosné především pro sledovaná gastronomická zařízení, ale mohou se jimi inspirovat i jiné služby.
    During the period of the COVID-19 pandemic, a number of operators of gastronomic establishments were dealing with existential problems. For that reason, it is necessary to look for new ways to maintain gastronomic businesses on the market. The work is prepared on the basis of the current state of knowledge from scientific studies describing how the operators of gastronomic facilities solve the unfavorable economic situation. The aim of the thesis is to evaluate the current economic development of five gastronomic enterprises during the COVID-19 pandemic, to compare their activities during the pandemic leading to stay on the market and to evaluate the use of subsidy programs offered by the state. Secondary data obtained from business registration reports from 2011-2021 were used to evaluate the companies. The companies recorded the data in a prepared file that served the purposes of this work. The obtained data were processed using the statistical method of multivariate linear regression analysis and time series. The fact emerged from the work that not all sub-costs have an effect on total revenues. Subsidy programs were used by only two of the five monitored companies. During the period of the COVID-19 pandemic, businesses practiced various activities leading to their retention in the market. The conclusions of the work are beneficial mainly for the observed gastronomic establishments, but other services can also be inspired by them.
    Dal.odpovědnost Kotíková, Sylvie (vedoucí diplomové práce nebo disertace)
    Alfonso, Tomáš, 1993- (oponent)
    Dal.odpovědnost Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra ekonomie a managementu (udělovatel akademické hodnosti)
    Předmět.hesla veřejné stravování * finanční podpora * covid-19
    Předmět.hesla COVID-19 * gastronomická zařízení * pandemie * dotační programy * COVID-19 * gastronomic facilities * pandemic * subsidy programs
    Forma, žánr bakalářské práce
    Konspekt640.4 - Hotelnictví. Stravování
    MDT640.4 * 351.757 * 336.563 * 616.98:578.834 * (043)378.22
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    URLhttps://portal.ujep.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=00192497
    Druh dok.Vysokoškolské práce
    SignaturaČár.kódDislokaceVolný výběrInfo
    DA 154223300715422sklad Cpouze prezenčně

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.