Počet záznamů: 1  

Studium sorpce barviva potravinářská žluť 3 na haloyzit

  1. Kubrychtová, Jana, 1998-
    Studium sorpce barviva potravinářská žluť 3 na haloyzit [rukopis] / Jana Kubrychtová. -- 2022. -- 58 l. -- Ved. práce Ľuboš Vrtoch. -- Oponent Jakub Ederer. -- Abstrakt: Tato práce popisuje odstraňování potravinářské žluti 3 z vodného roztoku pomocí nanotrubiček haloyzitu. Experimenty byly realizovány ve vsádkovém uspořádání. Byly provedeny kinetické a rovnovážné experimenty. Experimentální data byla popsána několika adsorpčními izotermami. Byl rovněž zkoumán vliv navážky sorbentu na sorpci barviva potravinářské žluti 3. Experimenty ukázaly, že adsorpce byla velmi rychlá a rovnováhy bylo dosaženo během jedné hodiny. Dubininova-Radushkevichova izoterma byla nejvhodnějším modelem pro sorpci. Modelování ukázalo, že sorpce probíhá na energeticky homogenním povrchu a v jedné vrstvě. Podle Langmuirova modelu dosahovala sorpční kapacita haloyzitu 12,1 mol/g (5,5 mg/g).. -- Abstrakt: The present work describes the removal of food yellow 3 from aqueous solution using halloysite nanotubes. Experiments were performed in a batch desing. Kinetic and equilibrium experiments were done. The experimental data were described by several adsorption isotherms. The effect of sorbent loading on sorption of food yellow 3 was also investigated. Experiments have shown that adsorption was very rapid, and equilibrium was attained within one hour. The most suitable model for sorption was the Dubinin-Radushkevich isotherm. Modelling showed that sorption takes place on an energetically homogeneous surface and in a single layer. According to Langmuir isotherm, the sorption capacity of halloysite was 12.1 mol/g (5.5 mg/g).
    Vrtoch, Ľuboš. Ederer, Jakub. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra chemie
    haloyzit. adsorpce. organická barviva. izotermy. halloysite. adsorption. organic dyes. isotherms. bakalářské práce
    (043)378.22

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.