Počet záznamů: 1  

Mikrobiální tolerance k etanolu

  1. Údaje o názvuMikrobiální tolerance k etanolu [rukopis] / Tereza Koptová
    Osobní jméno Koptová, Tereza, 1995- (autor diplomové práce nebo disertace)
    Vyd.údaje2022
    Fyz.popis73
    PoznámkyVed. práce Milan Gryndler. Oponent Tomáš Vomastek
    AbstraktEtanol označován také jako ethylalkohol, je druhý nejnižší alkohol. Je to látka s účinky na lidskou psychiku. Tato diplomová práce je ve své teoretické části soustředěna na chemickou strukturu, biologickou produkci a biochemii mikrobiální produkce etanolu. Podstatná část je věnována praktickému významu etanolu pro lidstvo, průmyslové výrobě etanolu a především působení etanolu na mikroorganismy. Závěr teoretické části je pak věnován kvasince Saccharomyces cerevisiae a její roli v produkci etanolu. Praktická část diplomové práce je zaměřena na izolaci mikroorganismů z volné přírody a dále pak na hrubé stanovení koncentrace etanolu, při které jsou izoláty mikroorganismů ještě schopny růst. Tato koncentrace pak byla použita v nahromaďovacích kulturách, které sloužily k izolaci mikroorganismů tolerujících etanol. Celkem bylo tímto způsobem získáno 8 takových izolátů kvasinek. Následně byla provedena jejich identifikace a charakterizace. Z výsledků praktické části vyplývá, že kvasinky nacházející se ve volné přírodě dokáží do určité míry tolerovat přítomnost etanolu. Tato schopnost, ale nesouvisí se schopností produkovat etanol anaerobní fermentací.
    Ethanol, also known as ethyl alcohol, is the second lowest alcohol in the world. It is a psychoactive substance. The theoretical part of this diploma thesis is focused on the chemical structure, biological production and biochemistry of microbial ethanol production. A substantial part is devoted to the practical importance of ethanol for humanity, industrial production of ethanol and especially the effect of ethanol on microorganisms. The final section of the theoretical part is focused on the yeast Saccharomyces cerevisiae and its role in ethanol production. The practical part of the diploma thesis is focused on the isolation of microorganisms from nature and on rough determination of the concentration of ethanol at which the isolates were still able to grow. This concentration was used in enrichment cultures established in order to isolate the micrrorganisms that tolerate ethanol. This way, a total of 8 yeast isolates were obtained. Subsequently, the identification and characterization of the obtained isolates were performed. The results of the practical part show that yeasts found in nature can tolerate the presence of ethanol to some extent. This ability, however, is not related to the ability to produce ethanol by anaerobic fermentation.
    Dal.odpovědnost Gryndler, Milan, 1962- (vedoucí diplomové práce nebo disertace)
    Vomastek, Tomáš, 1997 - (oponent)
    Dal.odpovědnost Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra biologie (udělovatel akademické hodnosti)
    Předmět.hesla Etanol * mikroorganismy * koncentrace * produkce * kvasinky * Saccharomyces cerevisiae * Ethanol * microorganisms * concentration * production * yeast * Saccharomyces cerevisiae
    Forma, žánr diplomové práce
    MDT(043)378.2
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    URLhttps://portal.ujep.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=00186958
    Druh dok.Vysokoškolské práce

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.