Počet záznamů: 1  

Přirozeně se vyskytující alkaloidy v potravinách

  1. P-DP 17175
    Dvorská, Šárka, 1985-
    Přirozeně se vyskytující alkaloidy v potravinách [rukopis] / Šárka Dvorská. -- 2010. -- 43 l. : il. + 1 CD-ROM. -- Ved. práce Vlastimil Dohnal. -- Dodán pouze 1 CD-ROM. -- Abstrakt: Alkaloidy jsou přírodní dusíkaté látky velmi rozdílných struktur a vlastností. V rostlinné říši jsou alkaloidy značně rozšířeny a často mají velice silné fyziologické účinky. Patří mezi ně vůbec nejsilnější rostlinné jedy a mnohé z nich jsou nepostradatelné v dnešním lékařství. Jedná se o přirozeně toxické látky, které jsou přirozenou součástí ochranných systémů rostlin. Alkaloidy se vyskytují v potravinách velmi často a tvoří rozsáhlou skupinu jak toxinů, halucinogenů, návykových látek, ale i látek s farmakologickými účinky. Nejvýznamnější alkaloidy, které lidé běžně konzumují, jsou kofein, theofylin, theobromin, solanin, tomatin, piperin, kapsaicin a mnoho dalších. Aby se člověk otrávil, musel by zkonzumovat velké množství alkaloidů. To se moc nestává, častěji jde o lehké otravy u jedinců citlivějších na alkaloidy.. -- Abstrakt: Alkaloids are natural nitrogenous substances of very different structures and properties.In the vegetable kingdom alkaloids are widely distributed and often have very strong physiological effects. Among them the strongest plant poisons, and many of them are indispensable in today´s medicine. They are naturally toxic substances, which are a natural part of plant protection systems. The alkaloids are found in foods and are often very large group of both toxins, hallucinogens, substance abuse, as well as substances with pharmacological effects. The most important alkaloids, which people normally consume the caffeine, theophylline, theobromine, solanine, tomatin, piperine, capsaicin, and many others. A person who is intoxicated, he would have to consume large quantities of alkaloids. It does not happen much more frequently as a mild poisoning in individuals sensitive to the alkaloids.
    Dohnal, Vlastimil. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra chemie
    alkaloidy. potraviny. Alkaloidy. potraviny. Alkaloids. Food. bakalářské práce
    612.392/.398. 547.94. (043)378.22

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.