Počet záznamů: 1  

Vliv resveratrolu na mikrobiom zažívacího traktu člověka

  1. Údaje o názvuVliv resveratrolu na mikrobiom zažívacího traktu člověka / Regina Dostálová
    Osobní jméno Dostálová, Regina, (autor diplomové práce nebo disertace)
    Fyz.popis102 listů, 49 nečíslovaných listů příloh : ilustrace, schémata + 1 DVD
    PoznámkyVedoucí práce Kateřina Fliegerová
    AbstraktResveratrol, polyfenolická látka, obsažená v přírodních materiálech (jedním z nejvýznamnějších zdrojů jsou hrozny révy vinné - Vitis vinifera L.) se v současné době dostává do popředí světového zájmu odborné i laické veřejnosti, a to díky zjištěným příznivým účinkům na živočišný organismus. Do současnosti však existuje jen několik málo studií orientovaných na vliv resveratrolu na mikrobiom zažívacího traktu člověka. Cílem práce bylo sledovat vliv této látky na složení bakteriální populace gastrointestinálního traktu. Čtyři dobrovolníci konzumovali 80 mg resveratrolu ve formě tablet (A1 Resveratrol 800 RX tbl.30) 3 x denně po dobu 10 dní a neurčené množství resveratrolu, obsaženého v červeném víně (odrůda Primitivo di Puglia IGT Piantaferro, Stelvin) 1x denně 2dcl po dobu 10dní. U získaných dobrovolníků byl poté sledován vliv resveratrolu na celkový bakteriální profil stolice. Z fekálních vzorků byla pomocí kitových sad izolována genomická DNA za jednotlivá experimentální období, a bakteriální profil u vzorků z kontrolního a experimentálního období byl porovnán metodou denaturační gradientové gelové elektroforézy (DGGE). Vybrané druhy bakterií byly poté definovány na základě sekvenční analýzy 16S rDNA.
    Resveratrol, polyphenolic substances contained in natural materials (one of the most important sources are grapes of grapevine - Vitis vinifera L.) is currently gaining prominence worldwide interest in professional and general public, thanks identified positive effects on the animal organism. Until now, however, there are few studies focused on the effect of resveratrol on human microbiome digestive tract. The aim of the study was to investigate the effect of this substance on the composition of the bacterial population of the gastrointestinal tract. Four volunteers consumed 80 mg of resveratrol in the form of tablets (A1 Resveratrol 800 tbl.30 RX) 3 times a day for 10 days and unspecified amount of resveratrol contained in red wine (variety Primitivo di Puglia IGT Piantaferro, Stelvin) 1x daily for 10days 2dcl . At volunteers obtained was then examined the effect of resveratrol on the total bacterial profile stool. From fecal samples was isolated using special sets genomic DNA for each experimental period, and bacterial profile in samples from the control and experimental periods were compared by denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE). Selected species of bacteria were then defined based on sequence analysis of the 16S rDNA.
    Dal.odpovědnost Fliegerová, Kateřina (vedoucí diplomové práce nebo disertace)
    Dal.odpovědnost Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra biologie (udělovatel akademické hodnosti)
    Předmět.hesla trávicí ústrojí * genetické metody * molekulární genetika
    Předmět.hesla resveratrol * gastrointestinální trakt * molekulárně-genetické metody * bakteriální populace * polymerázová řetězová reakce (PCR) * denaturační gradientová gelová elektroforéza (DGGE) * sekvenační analýza * gastrointestinal tract * molecular-genetic methods * bacterial population * polymerase chain reaction (PCR) * denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE) * DNA sequencing
    Forma, žánr diplomové práce
    Konspekt577 - Biochemie. Molekulární biologie. Biofyzika
    MDT611.3 * 612.31/.36 * 616.32/.37 * 591.43 * 57.088.7 * 577.21 * (043)378.2
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    URLhttps://portal.ujep.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=00170689
    Druh dok.Vysokoškolské práce
    SignaturaČár.kódDislokaceVolný výběrInfo
    DA 49863300704986sklad Cpouze prezenčně

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.