Počet záznamů: 1  

Informovanost klientů s onemocněním žlučníku, slinivky a jater v oblasti výživy na chirurgických odděleních

  1. Údaje o názvuInformovanost klientů s onemocněním žlučníku, slinivky a jater v oblasti výživy na chirurgických odděleních [rukopis] / Jana Stachovičová
    Osobní jméno Stachovičová, Jana, (autor diplomové práce nebo disertace)
    Vyd.údaje2012
    Fyz.popis54 l., [17 l. příl.] : grafy, tabulky
    PoznámkyVed. práce Alena Miličová
    AbstraktV bakalářské práci se věnuji tématu: Informovanost pacientů s chorobou žlučníku, slinivky a jater na chirurgickém oddělení v oblasti výživy. Cílem této práce je zjistit informovanost pacientů, zjistit kde, nebo odkud pacienti nejčastěji čerpají informace o výživě (dietě), zhodnotit zda pacienti rozumí informacím a nakonec také zmapovat orientaci pacientů ve svém dietním režimu. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části jsou obsaženy charakteristiky onemocnění, jejich projevy, následná léčba, možné komplikace a především prevence některých onemocnění. Hlavně se věnuji životosprávě a nejvíce tématu výživy, kde se zabývám dietním systémem a dietami spojenými s onemocněními žlučníku, jater a slinivky. V praktické části vyhodnocuji informace, které jsem získala od klientů s vybranými nemocemi pomocí dotazníku. Výsledky průzkumu zaznamenáváme a porovnávám do tabulek a vyznačuji v grafech. Příloha obsahuje ukázku jídelníčku pro klienty s dietním omezením. Doufáme, že tato práce bude přínosem pro nemocné, kde najdou radu ke svému onemocnění. Ale i pro zdravé, kteří mohou předejít onemocněním.
    The thesis is devoted to the topic: Information for patients with gallbladder disease, liver and pancreas in the surgical department of nutrition. The aim of this paper is to inform patients, to determine where, or from patients often collect information about nutrition (diet), to evaluate whether patients understand the information, and finally map the orientation of the patients in their dietary regime. The paper is divided into theoretical and practical part. The theoretical part consists of the characteristics of the disease, its symptoms, subsequent treatment, possible complications, and especially the prevention of certain diseases. Main focus of this theses is diet and nutrition. Primary focused on diets and diet system associated with gallbladder disease, liver and pancreas. Practical part analyzes the information received from clients with certain illnesses through survey. The survey results recorded and collated in tables and characterized in charts. This annex contains a sample menu with dietary restrictions. We hope that this work will be beneficial for patients to find recommendations and advices to understand their illness. Healthy people could find this work helpful in prevention of these diseases.
    Dal.odpovědnost Miličová, Alena (vedoucí diplomové práce nebo disertace)
    Dal.odpovědnost Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Katedra ošetřovatelství a porodní asistence (udělovatel akademické hodnosti)
    Předmět.hesla nemoci trávicího ústrojí * dietoterapie
    Předmět.hesla onemocnění * dieta * dietní systém * informovanost * diseases * diet * diet system * awareness
    Forma, žánr bakalářské práce
    Konspekt616 - Patologie. Klinická medicína
    MDT616.32/.37 * 615.874.2 * 613.2.03 * (043)378.22
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    URLhttps://portal.ujep.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=00160124
    Druh dok.Vysokoškolské práce
    SignaturaČár.kódDislokaceVolný výběrInfo
    DA 163300700016sklad Cpouze prezenčně

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.